Sumaríssim 477: Especial Carrasco i Formiguera (1994)

Sumaríssim 477: Especial Carrasco i Formiguera

Des que Manuel Carrasco i Formiguera va ser afusellat al penal de Burgos el 9 d'abril de 1938 per un piquet de la Guàrdia Civil, hi ha hagut un gran nombre d'hipòtesis sobre el que va passar durant el consell de guerra que el va condemnar a mort i les circumstàncies que van influir.

Però mai fins ara s'havia aportat cap prova documental. «Sumaríssim 477» descobreix l'al.legat de la defensa, l'argumentació del fiscal, els testimonis de càrrec i de descàrrec i els interrogatoris a què és sotmès l'encausat. En definitiva, les raons, els testimonis i les suposades proves que la justícia militar franquista va utilitzar per condemnar el polític republicà i catalanista a la pena de mort.

Si bé Carrasco va ser empresonat i executat a Burgos pel terror «blau», també va ser perseguit a la Catalunya republicana i revolucionària de començaments de la guerra. Carrasco era republicà i catalanista, però també era catòlic i, per tant, objectiu a abatre. Paradoxalment, la raó que va impulsar els «incontrolats» a perseguir-lo no va ser la religió, sinó la seva actuació com a assessor jurídic de la Generalitat. «Sumaríssim 477» demostra com els interessos econòmics i l'ambició personal van obligar Carrasco a abandonar Catalunya per acabar en mans de la repressió militar del bàndol dels «nacionals».

Manuel Carrasco i Formiguera és, en definitiva, la figura incòmoda que trenca esquemes. Un polític que per convicció i que per defensar la legalitat va ser perseguit a Catalunya i executat a Burgos.

Director:
M. Dolors Genovès
Guió:
M. Dolors Genovès
Producció:
TV3
Interprets:
Durada:
65 min
País:
Gèneres:
Data publicació:
19-03-2014
Muntador:
Pasquiner:
Idiomes:
Format:
DVBrip
Mida:
888 MB
Durada:
65 min
Especial:

Enllaços:


Per poder veure els enllaços has de ser membre de Mecanoscrit

Altres pel·lícules del director M. Dolors Genovès:

  • Topografia de la memòria (2008)

    Topografia de la memòria viatja a cinc estats del món tot mostrant les seves diferents maneres d'acostar-se al seu passat traumàtic: Sud-àfrica, Alemanya, Argentina, Itàlia i Espanya. Paral·lelament a això, el documental també revelarà els testimonis de les víctimes de la repressió, exposant els seus sentiments més íntims: venjança, perdó, ràbia, reconciliació... El documental es tanca amb el cas de Catalunya, amb l'elaboració del cens de desapareguts, la localització, la documentació i la dignificació de les fosses comunes.